Música per retornar la il·lusió als infants sirians; la llavor del canvi que es plantarà al Kursaal

L’Associació de Treballs d’Atenció a les Persones, juntament amb el Consell de l’Advocacia Catalana, han organitzat un concert benèfic per tirar endavant una Caravana Musical per la Pau

Fa més de tres anys que milions de persones van haver de fugir de casa seva a causa de la guerra imperant en el seu país. L’any 2015, aquests centenars de milers d’individus anònims protagonitzaven portades de diaris, capçaleres de telenotícies i reportatges de profunditat. Però sembla que els ciutadans que vivim en aquesta part del primer món ja ens hem acostumat a la realitat d’aquesta gent. Una realitat dura, crua, grisa, dolorosa i molt incerta.

Dintre d’aquest immens grup de persones que han hagut de fugir de casa seva cames ajudeu-me, hi ha moltíssims infants que no poden anar a l’escola com qualsevol altre nen o nena, i que hauran de passar un altre hivern sense un sostre. Aquesta realitat imperant en els nombrosos camps de refugiats de Grècia, el Líban, Jordània, entre molts altres, va sacsejar, com a tants de nosaltres, les entranyes de Joan Babeli, d’origen sirià però instal·lat a Catalunya des de l’any 1980.

“Després d’haver testimoniat el dia a dia de les persones refugiades, i havent viscut de primera mà la feina dels voluntaris i voluntàries, vaig adonar-me que no n’hi havia prou amb facilitar menjar i roba”, comenta. Amb la voluntat de trobar alguna proposta altruista “més a llarg termini”, li va venir al cap el poder transformador de la música i com aquesta podria fer recuperar la il·lusió als infants. “És bàsic que aquests nens i nenes recuperin l’esperança, perquè són el futur”, exposa. Amb la música com a bandera, Babeli es va posar en contacte amb el degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, Abel Pié, perquè l’assessorés i l’ajudés a trobar unes sinergies que no van tardar en arribar de la mà de l’Associació de Treballs d’Atenció a les Persones (ATAP), una entitat sense ànim de lucre nascuda a Calders i presidida per Marcel·lí Esquerré, que promou la inserció social i laboral i millora l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb risc d’exclusió.

I així va néixer la Caravana musical per la pau, un projecte que va donar-se a conèixer el passat 23 de gener a Artés i que aquest dissabte, 17 de febrer, veurà la llum al Kursaal en el marc d’un concert presentat per Jordi Pesarrodona que comptarà amb actuacions de diverses formacions provinents d’arreu.

Sota el lema Fem que la música soni més fort que les armes i creient fermament que la música “és un llenguatge universal que afavoreix l’autorealització, augmenta l’autoestima i facilita la cohesió”, els pares del projecte pretenen fer arribar instruments musicals als infants que es troben en els camps de refugiats que hi ha a Akkar, al nord del Líban, i captar voluntaris perquè viatgin fins allà amb l’objectiu d’ensenyar als nens i nenes a tocar i cantar conjuntament. “Les condicions amb les quals es troben els infants i les seves famílies són extremadament precàries”, lamenta Babeli, tot exclamant que “hi ha nenes de 9 i 10 anys que viuen al carrer i es prostitueixen”.

La iniciativa té tres fases diferenciades. En la primera, que és la que s’està duent a terme, “recollim els instruments musicals i busquem voluntaris (que han de tenir coneixements musicals avançats) que estiguin disposats a viatjar fins al Líban”; en la segona “cercarem els recursos econòmics suficients per tal de poder desenvolupar el projecte in situ i amb normalitat”, i, finalment, la tercera consistirà en “la realització d’un macro concert a Catalunya per mostrar el que s’ha après durant el transcurs d’aquest projecte”, explica Esquerré.

Totes aquelles persones que tinguin instruments i els vulguin donar per la causa, els poden dur als diversos col·legis d’advocats de Catalunya (Barcelona, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Terrassa i Tortosa) o, també, es poden posar en contacta amb l’ATAP per consensuar un lloc de recollida (enviant un correu a info@atap.cat).

Suport d’ajuntaments, advocats i escoles de música

Per tirar endavant el projecte, l’ATAP ha comptat i segueix comptant amb el suport de diversos actors que s’hi han implicat activament. Es tracta del Consell de l’Advocacia Catalana, que assumirà la responsabilitat final de la transparència de tot el projecte així com també les gestions davant les autoritats duaneres; els ajuntaments de Calders, Artés, Manresa i Barcelona, facilitant la infraestructura necessària per al desplegament del projecte, i la Federació d’Escoles de Música de Catalunya, ajudant a recollir fons econòmics per a desplegar la logística i organitzant el macro-concert solidari.

El concert de dissabte al Kursaal amb fila zero inclosa

La presentació del projecte a Manresa es farà aquest dissabte, 17 de febrer, a les sis de la tarda, a la sala gran del Kursaal. L’acte comptarà amb la presència dels alcaldes de Calders, Artés, Manresa i Sallent així com també del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira.

Comptarà amb les actuacions dels músics Duo Fluido; de la formació terrassenca Oyuna Baturova Grup; dels senegalesos Djilandiang; del pianista suís Ralph Zurmühle; de la soprano Begoña Alberdi, i dels alumnes de l’Escola de Música d’Artés, que interpretaran tres peces de la cantata El món és prou gran. En l’acte també hi participarà Sor Lucía Caram, gran admiradora de la iniciativa: “Estem davant d’un projecte que va més enllà de la immediatesa i que vol treballar per la unitat i per la transformació”, somriu.

Les entrades per a l’espectacle tenen un preu de 12 euros (de 10 pels menors de 12 anys) i es poden comprar a les taquilles el Kursaal o per internet, clicant aquí. Per a totes aquelles persones que no hi puguin assistir, hi ha la possibilitat de comprar una localitat a la fila zero. Per a fer-ho, s’ha d’efectuar un ingrés al compte ES35 2100 0134 1101 0163 1442.

Publicat a Nació Digital